Η λέξη μουτόν (Mouton) γαλλικά σημαίνει πρόβατο και δόθηκε η ονομασία στα επανωφόρια που εξωτερικά μοιάζουν σαν δερμάτινα η καστώρ και εσωτερικά έχουν γούνα από το ίδιο δέρμα, θα τα δείτε και ως sheepskin (αγγλικά ) ή ως shearling, που σημαίνει «από έξω δέρμα από μέσα γούνα ή Τοσκάνα (που πήρε την ονομασία από την Τοσκάνη της Ιταλίας)

Το μουτόν είναι γνήσιο δέρμα με 100% μαλλί φυσικής προέλευσης που παρέχει την καλύτερη προστασία από κρύο, άνεμο, υγρασία και άλλες καιρικές συνθήκες, και επιτρέπει να διατηρείτε υγιεινή θερμοκρασία στο σώμα.

Κατηγορίες μουτόν

Ανάλογα  με το είδος και πάχος του δέρματος  την πυκνότητα  ή το μάκρος του τριχώματος  τη γυαλάδα  και την απαλότητα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.

  • Αυτά που έχουν χοντρό δέρμα και τρίχωμα και συνήθως από αυτά κατασκευάζονται μπουφάν σε στιλ αεροπόρου, γνωστό ως aviator style.
  • Τα δέρματα μουτόν που είναι ποιό λεπτά και έχουν τρίχωμα γυαλιστερό είναι τα μερινός (merinos ) και χρησιμοποιούνται για πιο κομψά μπουφάν και τζάκετ.
  • Μουτόν με πιο απαλό δέρμα και τρίχωμα και ελαφριά είναι τα ιντρεφίνο (indrefino) και με αυτά κατασκευάζονται πιο απαλά τζάκετ συνήθως παλτά και ημίπαλτα.
  • Τέλος τα μουτόν με μεγάλη τρίχα λέγονται τοσκάνα (toskana) και γίνονται παλτά ή κοντά σακάκια 

 Η εξωτερική όψη στα περισσότερα είναι σαν το καστώρ (σουέτ ) ενώ όταν είναι πιο γυαλιστερή η επιφάνειά τους ονομάζονται ναπάτο.

Μουτόν made in Greece

Ανώτερης ποιότητας δέρματα μουτόν θεωρούνται αυτά που είναι μαλακά και ελαφριά και προέρχονται συνήθως από Ισπανία και Ιταλία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μουτόν έχει ελαστικότητα δεν τσαλακώνει όταν φοριέται και για αρκετά χρόνια με καλή συντήρηση διατηρεί μια εξαιρετική εμφάνιση

Τα μπουφάν μουτόν πού κατασκευάζονται στην Ελλάδα γίνονται απο δέρματα που έχουν υποστεί οικολογική επεξεργασία και βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C E) για αυτό είναι ασφαλή.

Είναι πολλή ζεστά, ευκολοφόρετα και ανθεκτικά, αλλά έχουν επίσης ελκυστική εμφάνιση πολύ προσιτή τιμή, και μπορούν να ραφτούν ακριβώς στο σωματότυπο σας

Συντήρηση μουτόν

Αν βραχεί μην στεγνώνετε το μουτόν  με πιστολάκι μαλλιών ή άλλες συσκευές θέρμανσης. Θα πρέπει να στεγνώνει φυσικά.

Αν λερωθεί βουρτσίζετε το πέλος του με μία μαλακή βούρτσα η σφουγγάρι στεγνό για να καθαρίσει

Για καθαρισμό απευθυνθείτε σε ειδικούς τεχνίτες

Το μουτόν πρέπει να φυλάσσεται σε ντουλάπα σε ειδική θήκη με φαρδιά κρεμάστρα στο πιο κρύο και σκοτεινό μέρος του σπιτιού χωρίς υγρασία . Δεν πρέπει να εκτίθεται σε υπερβολικό φως και πρέπει να αποθηκεύεται στεγνό χωρίς υγρασία.

Η καλή συντήρηση θα το διατηρήσει για πάρα πολλά χρόνια 

Powered & Protected by pAntz